Indymedia's Meest gestelde vragen
Recentste update: 19 September 2001. Samengesteld door Indymedia vrijwilligers van verschillende IMC werkgroepen. Stuur vragen en correcties naar general@indymedia.org.
Deze Nederlandse vertaling is deels aangepast aan de IMC situatie in België. De FAQ is origineel voor het globale netwerk dus niet alle vragen & antwoorden zijn van toepassing op de locale nederlandstalige IMC's.

Wat is Indymedia?

Indymedia is een collectief van onafhankelijke media organisaties en honderden journalisten die onafhankelijke grassroots media brengen. Indymedia is een democratische media organisatie die op een radicale, accurate en gepassioneerde manier de waarheid naar buiten brengt. Op dit moment zijn er meer dan 160 Onafhankelijke Media Centra (Independent Media Centres) wereldweid verspreid. Iedere IMC is een autonome groep met een eigen opdrachtverklaring, een eigen financiële structuur en een eigen beslissingsbevoegdheid volgens een zelf opgesteld beslissingsmakingsproces. Om meer te leren over een IMC, moet je hun website bezoeken. Je kan links naar iedere IMC website vinden op de linkerkolom van de globale indymedia site (http://www.indymedia.org). De meeste van de onderstaande, zijn antwoorden op vragen die bezoekers over "Indymedia.org", een organisatie bestaande uit onafhankelijke media activisten, journalisten ... van over heel de wereld die werken aan de coordinatie van een internationale onafhankelijke media projecten. De Indymedia.org groep beheert een internationale Indymedia pagina (http://www.indymedia.org) en coordineert een technisch en editoriaal beleid dat alle IMC's die geassocieerd zijn met het Indymedia netwerk beïnvloed.

Hoe startte het IMC Project ?

Indymedia is een collectieve inspanning van honderden onafhankelijke media producenten van over heel de wereld die toegewijd werken om een forum van onafhankelijke berichtgeving over belangrijke sociale en politieke onderwerpen aan te bieden. Verschillende honderden media activisten, waarvan er velen reeds jaren werkten aan onafhankelijke media binnen hun eigen organisaties, kwamen samen eind november 1999 in Seattle om het Independent Media Centre te creëren om de protesten tegen de Wereldhandels Organisatie te verslaan. Het Seattle IMC deed aanvankelijk vooral verslaggeving van het WHO zowel in een gedrukte publicatie 'The Blind Spot" en via de eerste IMC Website. The website kreeg ongeveer 1.5 miljoen hits gedurende de WHO protesten. In februari 2000 werd een kleine IMC opgestart in Boston om de "Biodevestation Convergence" te verslaan, en een grotere ontstond in Washington D.C. om de A16 protesten tegen de WereldBank en het Internationaal Monetair Fonds van verslaggeving te voorzien. Hierna kwamen er aanvragen van lokale groepen die geïnteresseerd waren om hun eigen IMC op te starten. Er zijn nu reeds meer dan 160 lokale Independent Media Centres over heel de wereld en er zijn er nog veel die zullen volgen. Je kan een recente lijst van alle lokale IMC's vinden in de linkerkolom van de www.indymedia.org site.

Wat zijn de doelstellingen op lange termijn van Indymedia?

Dat is een grote vraag en is er één die iedere indymedia vrijwilliger anders zal beantwoorden. Indymedia streeft ernaar om mensen zelf de media te laten worden door eerlijke, accurate en krachtige onafhankelijke verslaggeving te brengen. Een vaag langetermijn doel is om de ontwikkeling van zoveel mogelijk onafhankelijke media als mogelijk is wereldwijd te ondersteunen en faciliteren. Sommigen doen hun Indymedia werk vanuit een diepere belangstelling. Mensen mogelijk maken, terwijl ze zelf "de media worden", om zich te realiseren dat ze over veel meer aspecten van hun leven, dat ze vroeger overlieten aan "experts" of "professionelen", zelf controle kunnen krijgen. Op praktisch vlak, zijn er sommigen die meewerken om nationale en internationale televisie en radio netwerken te ontwikkelen, anderen werken aan een internationaal regelmatig verschijnende krant/tijdschrift. Of er werken er aan projecten die ervoor zorgen dat het brede publiek toegang heeft tot onafhankelijk nieuws.

Hoe is Indymedia geassocieerd met de "antiglobalisten"?

Indymedia is van geen enkel standpunt een bewuste spreekbuis. Toch zijn veel indymedia medewerkers en mensen die posten op de Indymedia nieuwslijnen supporters van de "antiglobalisten" (andersglobalisten, anti-multinationals beweging). De mainstream media beschrijft diegene die protesteren tegen de "Vrije Markt" conferenties en akkoorden als "antiglobalisten", die ostentatief tegen het breken van de nationale grenzen om wat de pro-globaliserende economisten claimen een betere wereld zal teweegbrengen, zijn. Dit is een mistekening van de internationale beweging voor sociale rechtvaardigheid, die niet de "vrije handel" (handel dat toelaat dat goederen en diensten over de nationale grenzen heen stromen, meestal op een manier die het toelaat dat de producenten hun productie plaatsen in de landen waar arbeid nauwelijks vergoed wordt) maar de "faire handel", die open grenzen voor goederen en mensen als een manier ziet om de natuurlijke rijkdommen van de aarde en de geproduceerde goederen te verdelen op een manier die iedereen ten goede komt. De huidige activisten voor sociale rechtvaardigheid zijn niet tegen de globalisering van de gemeenschap, justitie en resources; ze protesteren tegen een economische globalisering die gecoordineerd word door de enkele rijken op een manier die hen toelaat te profiteren van de arbeid van de meerderheid van de wereldbevolking. Sommigen noemen zich "andersglobalisten", of zij die tegen de toenemende invloed van bedrijven op samenleving en cultuur zijn. Wat drijft veel van die activisten naar Indymedia? Misschien omdat mensen die de macht van multinationals, onzichtbare financiële instituties en onbereikbare overheden bestrijden, steun vinden in Indymedia's nieuwslijnen, die hen aanmoedigen om hun eigen versie van wat er in de wereld gebeurt weer te geven. Mensen die deelnemen aan protesten die de overheersing van bedrijven in hun leven in vraag stellen, begrijpen waarom het onwaarschijnlijk is dat ze hierover een eerlijke verslaggeving zullen vinden in de door deze bedrijven gecreëerde media. Activisten die een ander globalisatie/anti-multinationals evenement plannen, kunnen een veilige plaats voor het maken van onafhankelijke media bewerkstelligen door het oprichten van een lokale imc om dit evenement te verslaan of door het posten van nieuws op een lokale IMC die reeds bestaat.

Hoe neemt indymedia beslissingen als iedere IMC autonoom is?

Indymedia is een global beslissingsmakings process aan het ontwikkelen dat toelaat dat alle IMC's beslissingen nemen die het hele netwerk beïnvloeden. Het huidige voorstel is om een globaal woordvoerdersteam samen te stellen dat beslissingen die gemaakt worden door locale IMC's, in hun eigen beslissingsproces, over globale Indymedia zaken, moet bekrachtigen. Wanneer dit process zich verder ontwikkelt zal je daar informatie over vinden op lokale Indymedia sites. Als je graag zou meewerken in het ontwikkelen van onze beslissingsstructuren, kan je je inschrijven op de imc-process@indymedia.org e-mail lijst via de http://lists.indymedia.org pagina. Als je reeds een tijdje meewerkt met Indymedia en je graag zou meewerken in de "decision-making working group", de groep die zich toelegt op het ontwikkelen van een globaal process om beslissingen te nemen, kan je je inschrijven op imc-dmwg@indymedia.org via de lijsten pagina.

Organiseren jullie zichzelf echt over internet ?

Ja. Lokale IMC's organiseren zich normaal face-to-face. Maar veel IMC projecten hebben internationale medewerkers en discussie hierover gebeurt hoofdzakelijk via talloze e-maillijsten. Je kan de archieven van (bijna) alle e-mail lijsten bekijken door te surfen naar http://lists.indymedia.org, op de naam te klikken van de lijst die je graag zou willen bekijken en dan op de link naar het archief te klikken. Soms ontmoeten mensen die indymedia projecten organiseren zich online in chatrooms op de Indymedia IRC server (Inter-relay chat) (http://irc.indymedia.org) om in realtime te communiceren. Sommige internationale werkgroepen, zoals IMC IrcAug4PrintLog, hebben wekelijkse IRC vergaderingen.

Wat is het adres/telefoonnummer/fax van Indymedia's kantoor

Geloof het of geloof het niet, maar Indymedia heeft geen centraal kantoor. Daarom hebben we ook geen adres, telefoonnummer of fax. Sommige IMC's hebben een permanent of semi-permanent gebouw waar ze vergaderen en media maken. Het is vriendelijk als je je publicaties wil opsturen naar ons, de beste manier daarvoor is om een locale IMC te contacteren [Contactlijst] en zij zullen je vertellen hoe dat het beste kan.

Wat is de www.indymedia.org nieuwslijn? / Waarom zijn er rechtse en haat-artikels op de nieuwslijn ?

De www.indymedia.org Open Nieuwslijn werkt met het principe van "open publishing", een essentieel element van het Indymedia project dat onafhankelijke journalisten en pulicaties toelaat van hun nieuws onmiddellijk te publicerenan op een globaal bereikbare site. De indymedia newslijn moedigt mensen aan om zelf de media te worden & hun artikels, analyses en informatie te posten. Iedereen mag publiceren op de nieuwslijn, van gelijk welke computer die verbonden is met het internet, door op de "publish" link te drukken op de www.indymedia.org site en de eenvoudige instructies te volgen. Indymedia vertrouwt erop dat mensen die posten op de Indymdia nieuwslijnen hun informatie eerlijk en accuraat weergeven. Terzelfdertijd eigent Indymedia zich het recht toe, om bepaalde secties van de site voor te behouden voor geëditeerde artikels. Maar er is geen editorial Indymedia collectief dat artikels die gepost zijn op www.indymedia.org bewerkt. Er is wel een "Indymedia nieuwslijn werkgroup" gevormd om in de haten te houden wat er op de nieuwslijn gepubliceerd wordt en er dubbele postings, commerciële boodschappen en andere artikels die niet passen binnen Indymedia's editoriale richtlijnen eraf te halen. Je kan de Nieuwslijn Werkgroep bereiken via e-mail om je mening te geven over de artikels waarvan gekozen is om ze te verwijderen van de voorpagina. Alle artikels die gedelete zijn van de voorpagina van de nieuwslijn blijven toegankelijk via de "editoriale administratie" en de "verborgen artikels" gebieden van de indymedia site. Je kan die bezoeken via de "publish" link. Binnenkort zullen de Indymedia Editoriale richtlijnen gepubliceerd worden bovenaan de pagina die je bereikt door op "Publish" te klikken. Als je niet akkoord gaat met de inhoud van een bepaald artikel gepost op indymedia, can je altijd het artikel van jouw commentaar voorzien door op de "add your own comments" link te klikken onderaan het artikel.

Kan je me meer vertellen over "open publishing?"

Voor meer informatie over open publishing, kan je het best Indymedia's Tech vrijwilliger Matthew Arnison's essay hierover op http://www.physics.usyd.edu.au/~matthewa/catk/openpub.html lezen

Publiceren jullie mijn artikel / verhaal / etc.?

Als je ervan overtuigd bent dat jouw verhaal internationaal relevantie bezit, publiceer dan je verhaal op Indymedia.org door te klikken op de "publish" link en volg de eenvoudige instructies. Als je je verhaal stuurt naar de imc-editorial lijst of andere e-mail lijsten zullen de mensen op die lijst normaal vragen dat je je verhaal zelf post. Als je denkt dat je verhaal het relevanst is voor de inwoners van een bepaalde stad/regio/land of voor mensen geïnteresseerd in die stad/regio/land, dan post je het beter op de nieuwslijn van die lokale IMC. (Klik op de link van de lokale IMC in de lijst van IMC's op gelijk welke IMC site; klik op de "publish" link en volg de instructies). Op deze manier zullen mensen die in die omgeving wonen de mogelijkheid hebben om te handelen op basis van jouw informatie of om er al dan niet akkoord mee te gaan en is er meer kans dat mensen je artikel lezen dan als je het op de www.indymedia.org nieuwswire post.

Waarom covert Indymedia dit en dat onderwerp/gebeurtenis niet ?

Indymedia voorziet in een publiek forum voor onafhankelijke journalisten en media organisaties om hun eigen artikels te posten over ontelbare onderwerpen, maar bepaalt zelf niet waarover deze journalisten berichten. Als je over een bepaald onderwerp meer verslaggeving wil zien, moet je zelf meer artikels posten en lezers van de site aanmoedigen om hetzelfde te doen.

Waar kan ik het best mijn persbericht naar toe sturen ?

Stuur aub je persberichten naar pressreleases@indymedia.org.

Hoe krijg ik iets gefocust in de middenkolom van de www.indymedia.org site?

Als je denkt dat jouw artikel of onderwerp globale relevantie heeft en je daarom denkt dat het interessant is voor mensen om het als feature te lezen op www.indymedia.org, stuur dan je feature idee naar de features werkgroup op www-features@indymedia.org. Ideeën die je naar die groep stuurt maken het meeste kan om een feature te worden als je ze opstelt in het formaat waarin de meeste www.indymedia.org features gemaakt worden, tesamen met voorstellen naarwaar gelinkt moet worden en een foto/tekening die erbij moet komen.

Hoe zoek ik het best op Indymedia sites?

Normaal moet je de site kunnen doorzoeken door gebruik te maken van de zoekfunctie. Op de meeste IMC sites vind je die linksbovenaan de site. De zoekfunctie op de www.indymedia.org site is vaak tergend traag. Een oplossing hiervoor bestaat erin door de site te doorzoeken via een andere zoekmachine zoals Google. Gebruik dan de geavanceerde zoekfunctie om de www.indymedia.org site te doorzoeken.

Moet ik het nieuws geloven dat ik lees op Indymedia?

Moet je nieuws geloven dat je leest op CNN.com ? Alle reporters hebben hun eigen leefwereld, achtergrond, voorkeuren ...; overheden en bedrijven die de gewone media bezitten hebben ook hun eigen achtergrond, voorkeuren, meningen ... en drukken die door op hun publiek. (Of hun reporters doen aan zelfcensuur om zich te conformeren naar de wensen van hun werkgever). Je kan het best alles wat je leest op Indymedia kritisch benaderen, net zoals je dat met alle media hoort te doen.

Waarvan zijn jullie "onafhankelijk"?

Geen enkel bedrijf bezit Indymedia, geen enkele overheid stuurt de organisatie, we worden niet gefinancieerd door 1 donor. Indymedia is niet de spreekbuis van een bepaalde politieke partij of organisatie. De mensen die bij Indymedia betrokken zijn hebben een breed spectrum van politieke en persoonlijke opinies. Iedereen kan meehelpen met Indymedia te organiseren en met te posten op de nieuwslijnen. Politieke partijen en organisaties kunnen kiezen om te publiceren op de indymedia nieuwslijnen, maar door dat te doen nodigen ze het publiek uit om te debateren over hun posities; iedere lezer kan antwoorden door zijn/haar commentaren te posten op het artikel. Het is waar dat veel Indymedia vrijwilligers en posters politieke opvattingen hebben die aan de linkerzijde van het politieke spectrum staan, maar ieder individu kiest de graad van medewerking die hem/haar het best past. In de Indymedia opdrachtverklaring staat nergens dat medewerkers bepaalde opvattingen moeten hebben, zolang ze niet werken buiten de waarden die in die opdrachtsverklaring staan.

Hoe begin ik een IMC?

Je kan meer informatie vinden over hoe je een IMC in jouw streek kan oprichten op http://newimc.indymedia.org. Op de http://process.indymedia.org site staat er ook advies over hoe je een IMC kan organiseren. . Indymedia werkt op dit ogenblik aan een verbetering van de instructies/adviezen voor het opstarten van een IMC. De bedoeling is dat ze completer en explicieter worden. Eenmaal je deze informatie gelezen hebt en je verschillende indymedia websites hebt verkend om jezelf een goed beeld te vormen van wat Indymedia is, stuur dan een e-mail naar de New-IMC werkgroep (new-imc@indymedia.org) om de groep te vertellen over je interesses om een IMC op te starten [Je kan ook meteen het formulier op newimc.indymedia.org invullen] Iemand van de werkgroep zal je dan contacteren en je gedetailleerde informatie bezorgen over hoe je een IMC kan oprichten. Alhoewel iedere IMC een autonome organisatie is, moeten lokale IMC's toch eerst een aantal dingen doen voor de globale Indymedia groep de locale indymedia.org domeinnaam opent. Zo moet een lokale IMC een opdrachtverklaring en editoriaal beleid opstellen en moet het kunnen aantonen dat het klaar is om substantiële inspanningen te doen om een onafhankelijk media centrum te kunnen onderhouden.

Zijn jullie "activisten" of"journalisten"?

Sommigen zouden zeggen "activisten", anderen zeggen "journalisten", nog anderen beiden. Iedere Indymedia vrijwiilliger/reporter moet dit onderscheid voor hemzelf maken. Een bepaalde opvatting hebben, weerhoudt er Indymedia reporters niet van om accuraat, waarheidsvol en eerlijk nieuws te maken. De meeste, zo niet alle, IMC's hebben wel een strikt beleid die reporters niet toelaat deel te nemen in direkte actie terwijl ze voor Indymedia verslaggeving doen.

Er is een probleem met mijn artikel/ persbericht/ verhaal/ etc. Hoe los ik dit op?

Wanneer de nieuwslijn werkgroep actief is, zal je hen direct kunnen mailen om dergelijke problemen op te lossen. Tot dan, stuur ajb je e-mails naar imc-editorial@indymedia.org en vergeet zeker niet van de URL van het artikel duidelijk in de mail te vermelden. Indymedia is een vrijwilligersorganisatie en wij werken hard om honderden e-mails te verwerken. We vragen daarom dat je enkel hulp vraagt als er een substantieel probleem is.

Hoeveel hits krijgen de Indymedia sites ?

Dat is een moeilijke vraag om te beantwoorden. Veel indymedia sites worden gehost op een server waar dergelijke informatie verkrijgbaar is via http://logs.indymedia.org. Andere IMC's hebben hun eigen server and zorgen zelf voor log-informatie. Tijdens tijden van veel bezoek (bijvoorbeeld tijdens de week rond de G8 protesten in Genua, hadden Indymedia sites ongeveer 5 miljoen bezochte pagina's), mirroren verschillende servers Indymedia sites and verdelen ze het verkeer. Accurate statistieken maken is dan bijna onmogelijk.

Hoe betalen jullie voor dit alles?

Indymedia financieert al zijn activiteiten met giften van mensen zoals jij. Als je Indymedia financieel wil steunen kan je dat doen door op de website op "Support Indymedia" te klikken bovenaan op de www.indymedia.org pagina. Indymedia houdt zijn volledige technische infrastructuur in stand via een ongelofelijk klein budget. -- tot nu toe enkele duizenden dollars, in tegenstelling tot de honderdenmiljoenen dollars die als backup dienen voor de traditionele media. Loudeye.com schenkt substantiële server ruimte, speciaal om multimedia bestanden te hosten.

Hoe kan ik geld schenken?

Als je een "belastingsaftrekbare" donate aan Indymedia wil doen, moet je contact opnemen met onze fiscale sponsor: IMC Urbana Champaign.

Urbana-Champaign Independent Media Center
ATTN: Treasurer
218 W Main St, Suite 110
Urbana, IL 61801-2725
donations@ucimc.org

Mail ajb eerst naar Urbana-Champaign IMC hoe je dat het best kan doen. Indymedia can alle financiële hulp gebruiken die het kan krijgen. Op dit moment wachten we nog met het geld te verdelen tot dat we een manier gevonden hebben om het geld te verdelen dat in overeenstemming is met de indymedia principes. Tot dan blijft het geld op onze bankrekening (noot: dit proces is zo goed als afgerond). Je kan ook direct een donatie doen aan een Lokale IMC en/of IMC Porjecten. Ze hebben allen hun eigen manier om te beslissen over hoe ze werken en zijn daardoor in staat om jouw geld te gebruiken.

Hoe kan ik andere dingen schenken?

Als je geïnteresseerd bent om materiaal of iets anders te schenken aan een lokale IMC, contacteer die IMC via de contactinformatie die je op hun website vindt. Als je serverruimte wil schenken aan het netwerk, contacteer dan imc-tech@lists.indymedia.org. Als je iets anders wil schenken aan het globale netwerk, contacteer dan donate@indymedia.org.

Ik wil voor Indymedia werken. Waar moet ik mijn kandidatuur naar toe sturen ?

Indymedia heeft op dit moment geen geld om mensen te betalen, zelfs niet voor de honderden uren werk die ze voor het netwerk gedaan hebben. Je kan uiteraard wel meewerken om locale IMC's of het het globale netwerk te organiseren. Je kan dit doen door je op e-mail lijsten in te schrijven die je vind via: http://lists.indymedia.org.

Ik wil vrijwilliger worden bij Indymedia, hoe kan ik dat doen?

Ga eerst naar http://volunteer.indymedia.org en vul het formulier in. Dat formulier stuurt een bericht naar een locale IMC met de melding dat je een vrijwilliger wil worden bij hen. Je kan hen beter ook altijd direct contacteren, volg de link op de linkerkolom van de www.indymedia.org site naar de website van de locale IMC & contacteer hen zodat je zeker bent dat ze weten hoe ze jouw moeten contacteren. Als je wil meewerken aan het globale indymedia netwerkt, kan je dat doen door je op de e-mail lijsten van het gewenste project in te schrijven. (de lijsten vind je op http://lists.indymedia.org) Enkele voorbeelden:

Indymedia process discussies: imc-process@indymedia.org
Een Indymedia editoriaal beleid ontwikkelen: imc-editorial@indymedia.org
Het Indymedia vertaal team: translation@indymedia.org
Het tech team: imc-tech@indymedia.org
Het print team: imc-print@indymedia.org

Op http://lists.indymedia.org kan je ook de archieven van de e-mail lijsten raadplegen. Als je graag zou werken aan een project waarvoor nog geen e-mail lijst bestaat, stuur dan een mail naar general@indymedia.org om uit te vissen of er nog andere geïnteresseerden zijn om mee te werken.

Hoe kan ik in- of uitschrijven op Indymedia e-mail lijsten?

Je kan je in- en uitschrijven op Indymedia lijsten via http://lists.indymedia.org.

Waar vind ik technische hulp?

Je kan de imc-tech FAQ vinden op http://process.indymedia.org/tech/FAQ.php3.

Hoe begin ik een e-mail lijst op de Indymedia sever voor mijn IMC?

Als je geïnteresseerd bent in het openen van een e-mail lijst, vul dan het formulier in op http://newlist.indymedia.org. Het listwork team kan je bereiken via listwork@indymedia.org. Jij, of iemand anders die je kent, zou er klaar voor moeten zijn om de lijst te beheren. Je moet er niet bang voor zijn, het is echt vrij eenvoudig om te doen :-). Als je een lijst wil openen om de communicatie omtrent een nieuwe IMC te organiseren, vul dan eventueel ook het formulier op http://newimc.indymedia.org (of e-mail new-imc@indymedia.org ) voor je het Newslist.indymedia.org formulier invult.

Waar vind ik artikels die over Indymedia gepubliceerd zijn?

Je kan artikels over indymedia vinden op de volgende pagina http://www.indymedia.org/stories_imc.php3. De laatste tijd zijn er zoveel geschreven dat we echt de pagina niet meer up to date hebben kunnen houden. Een zoekopdracht bij je favoriete zoekmachine (met een geadvanceerde zoekopdracht: zeg de zoekmachine van geen enkel resultaat vanop indymedia.org domeinen weer te geven) kan je wellicht een stuk vooruit helpen.

Ik will iemand van Indymedia intervieuwen voor een artikel/ verslag / media stuk/ schoolwerk. Hoe kan ik de juiste persoon vinden?

Als je iemand van een lokale IMC wil interviewen, kan je best die IMC direct contacteren. Als je iemand van het globale indymedia netwerk wil interviewen mail dan naar general@indymedia.org. Laat ajb de deadline weten. We zullen proberen zo spoedig mogelijk terug contact met je op te nemen. Hou er rekening mee dat wij een vrijwilligersorganisatie zijn en dat het niet zo eenvoudig is om aan alle aanvragen te voldoen.

Hoe kan ik kontakt opnemen met personen van lokale IMC's?

Iedere IMC zou contactinformatie op zijn website moeten hebben, maar ze beantwoorden allen mail op verschillende snelheden en wijze. Een overzicht kan je normaal ook hier vinden: http://indymedia.org/contact.php3. Als je het Indymedia Tech Team wil contacteren, mail dan naar: imc-tech@indymedia.org. Mensen bereiken die werken aan de editoriale richtlijnen kan je bereiken via imc-editorial@indymedia.org. Het indymedia process team kan je mailen via: imc-process@indymedia.org. Je kan het vertaalteam bereiken via translation@indymedia.org. Op http://lists.indymedia.org kan je nog talloze werkgroepen vinden.

WWelke talen gebruikt Indymedia.org?

Er zijn lokale IMC's die publiceren, of plannen om dat te doen in talen zoals: Engels, Spaans, Frans, Italiaans, Duits, Portugees, Nederlands, Zweeds, Fins, Russisch, Hebreews en Arabisch. Tot nu toe vinden de meeste globale Indymedia discussies plaats in het Engels, maar de vertaal teams zijn druk bezig om daar verandering in te brengen. Als je hieraan wil meewerken, schrijf je in op de translation@indymedia.org e-mail lijst via http://lists.indymedia.org. Er zijn ook al discussies gestart om globale Indymedia discussies te starten in het Esperanto.

Ik wil een artikel voor iets gebruiken. Kan dat?

Alle originele inhoud gepost op indymedia is vrij om te herdrukken en her uit te zenden, op het net & via andere media voor niet commercieel gebruik als het door de auteur niet anders vermeld wordt. Als je je afvraagt of je een bepaald artikel mag publiceren, contacteer dan direct de auteur van het artikel. Meer informatie over open content licenties vind je op http://www.opencontent.org.

Ik heb problemen met luisteren en kijken naar dingen op Indymedia sites gepost. Hoe kan ik helpen ?

Indymedia voorziet enkele links naar programma's die je kan gebruiken om te luisteren/kijken naar inhoud op http://www.indymedia.org/help.php3. Volg deze links om support te krijgen van de bedrijven/mensen die deze programma's maken, omdat zij zeker in beter staat zijn om op specifieke vragen te antwoorden dan ons Indymedia Tech Team.

Hebben jullie T-shirts of andere promotiematerialen?

Indymedia globaal heeft op dit moment geen t-shirts of andere promotiematerialen beschikbaar. IMC Seattle (http://seattle.indymedia.org) en IMC Washington DC (http://dc.indymedia.org) hebben beiden blijkbaar t-shirts. Neem contact op met hen via hun websites.

De site werkt niet/ mijn artikel wordt niet gepubliceerd/ alles is supertraag. Hoe kan ik hulp krijgen ?

Indymedia is een 100% vrijwilligersorganisatie met weinig middelen. Onze Technische vrijwilligers doen een buitengewone inspanning om alle technische aspecten van de websites in orde te houden. Soms, zeker tijdens periodes met veel bezoek, is de site niet in staat om alle traffiek te verwerken. We zouden graag een andere oplossing kunnen aanbieden dan "probeer een kwartier later", maar jammergenoeg is dat het enige dat we nu kunnen aanbevelen. Als je technische capaciteiten of server ruimte kan aanbieden, zou dat zeker helpen. Mail hiervoor ons Tech Team: imc-tech@indymedia.org.

Kan ik posten op alle IMC nieuwslijnen of e-maillijsten met 1 druk op de knop ?

Neen. De site is opgemaakt om je aan te moedigen om je artikels te posten/mailen op/naar de specifieke nieuwslijn/maillijst waar het op zijn plaats is.

Welke audio/video/print projecten hebben jullie ?

Er zijn honderden mensen die over heel de wereld filmbeelden maken voor indymedia sites en projecten. Sommigen van hen communiceren via de video@indymedia.org e-mail lijst. Freespeech TV (http://www.freespeech.org) verzamelt iedere maand video segmenten van Indymedia cineasten over heel de wereld en maakt daar een "Indymedia newsREAL" mee. Je kan meer over dat project vinden op http://satellite.indymedia.org.
Veel IMC's hebben hun eigen radio projecten, en velen van hen zenden regelmatig uit over het internet. Vind meer informatie over IMC Radio projecten op http://radio.indymedia.org en/of schrijf je in op imc-audio@indymedia.org.
Veel IMC's hebben hun eigen print publicaties, bezoek daarom IMC sites om uit hun ervaring met real life print uit te vissen. Er is ook een internationaal print project dat georganiseerd wordt via de imc-print@indymedia.org lijst and door de http://print.indymedia.org site (waar ook veel links naar lokale IMC IrcAug4PrintLog projecten te vinden zijn). Iedere 2 weken verschijnt er een PDF (printable file) van 2 pagina's; het is een samenvatting van IMC nieuws van over heel de wereld verzameld door vrijwilligers. IrcAug4PrintLog het uit, kopieer het en verspreid het in je omgeving. Every week the IMC-IrcAug4PrintLog team produces a two page PDF (printable file) summary of Indymedia news, which you should print, copy and distribute in your community.

Hoe kan ik materiaal van Seattle/ Washington/ Prague/ Genoa krijgen?

Als je geïnteresseerd bent in de IMC Video's van Seattle, Washington of Genua, contacteer respectievelijk Seattle (seattle.indymedia.org), Washington D.C. (dc.indymedia.org) en Italië (italia.indymedia.org). Als je informatie wenst over de Praag video, die kan je hier vinden: http://praguevideo.indymedia.org.

Hoe krijg ik nieuws van Indymedia van de computer direct bij de mensen in mijn gemeenschap?

IrcAug4PrintLog het print team's tweewekelijkse PDF uit (http://print.indymedia.org), kopieer het en verdeel het in je leefwereld. Op de printsite staan ook links naar veel lokale prints. Je kan ook artikels afprinten van indymedia sites door te klikken op "print this article" bovenaan het artikel. Stimuleer je lokale radio om de IMC audio uitzendingen te gebruiken (http://radio.indymedia.org). Organiseer een uitzending van de Indymedia NewsReal (http://satellite.indymedia.org) en/of andere Indymedia video's. Vertel mensen over wat je ziet op IMC sites.

Wanneer is het volgende protest?

Indymedia plant normaal geen protesten. Onze vrienden van http://www.protest.net voorzien in een kalender van protesten en andere evenementen.

Kunnen jullie linken naar ons ?

Je kan jouw link aan indymedia voorstellen op deze pagina: http://www.indymedia.org/links.php3. Hou er aub rekening mee dat de meeste Indymedia vrijwilligers ongelofelijk druk bezig zijn en er geen tijd voor gevonden hebben om onze links-pagina up to date te houden. Je mag absoluut zeker linken leggen naar gelijk welke indymedia site vanop jouw website.

Waarom is de achtergrond van de site zo donker? Het doet pijn aan mijn ogen.

De mensen op de imc-presentation@indymedia.org lijst hebben veel klachten gehoord over de witte tekst op een zwarte achtergrond die moeilijk te lezen is voor veel mensen. Ze hebben echter ook veel positieve feedback ontvangen over de lay-out van de site. Op dit moment hebben ze beslist om de site zo te laten. Als je echt veel moeite hebt om de site te lezen met de zwarte achtergrond, klik dan op "print article" bovenaan ieder artikel. Dat zal het artikel veranderen in een afprintbare versie - witte achtergrond en zwarte tekst - die gemakkelijker is om te lezen.

Wat als het antwoord op mijn vraag hier niet staat ?

Als de bovenstaande "meest gestelde vragen" jouw vraag niet beantwoorden, can je ons mailen op general@indymedia.org. Heb aub begrip voor het feit dat Indymedia een project is dat volledig door vrijwilligers gedragen wordt en dat er soms honderden mails per dag binnenkomen. We zullen proberen zo snel mogelijk jouw vraag te beantwoorden.

Dank je wel.

-- PseudoPunk - 24 Jun 2002
Topic revision: r4 - 28 Oct 2006, ResedA
This site is powered by FoswikiCopyright © by the contributing authors. All material on this collaboration platform is the property of the contributing authors.
Ideas, requests, problems regarding Foswiki? Send feedback